1111
english
Szent István Cserkészcsapat

2023. Szeptemberi Krónika

Károly Virág; Pirkó Szonja 2024. február 1.

Vezetői hétvége

Kapcsolódás Inspiráció Motiváció Legendás Céltudatosság Új lendület Hála Jövő Ezekkel a szavakkal illette a vezetőség az elmúlt hétvégét.

Pátyon tartottuk meg az immáron X + sokadik nevetéstől, meghatottságtól (kinek mi...) könnyes vezetői hétvégénket. Mi is történik ilyenkor? Vagy miért fontos ez nekünk ennyire? Ilyenkor mindig merünk nagyot álmodni az előttünk álló cserkészévről, a csapatról és a lehetőségekről. Tanulunk a hibáinkból, és úgy érezzük, hogy többé már nem követjük el ugyanazokat.

Lendületet, erőt és motivációt kaptunk egymástól, lehetőségeket, más nézőpontokat mutattunk meg, aminek köszönhetően újra és újra látjuk munkánk célját és jó esetben az eredményét is.

Megtapasztalhatjuk a raji megbeszélések vagy a társasozások közben, közösségünk támogatását és erejét, ami rávilágít az egyik legfontosabb értékre: Nem vagyunk egyedül, egy csapat vagyunk! Együtt küzdünk meg az év során elénk kerülő kihívásokkal és számíthatunk egymásra, avagy hogy egy klasszikust idézzek „egy mindenkiért, mindenki egyért".

Ezzel a gondolattal vágunk neki: van, aki újra, van aki most először, de nem utoljára a cserkészévnek, mint egy csapat, egy szív, egy lélek!

Binder- Takács Eszter, Kaméleon őrs
Szent István Cserkészcsapat

Főnix hétvége

Idén is megtartottuk évkezdő főnix hétvégénket, ahol a csapat rajvezetői, operatív rajvezetői, munkacsoport vezetői és az ezeket a közösségeket összefogó vezetők megvitatták a következő cserkészév legnagyobb kérdéseit.

Sok új taggal bővült idén a főnix őrs, úgyhogy mindenek előtt őket kellett beavatni, a bögrét is megkapták :) Az első este tehát még kötetlenebb volt, viszont másnap korán reggel megkezdődött a munka.
Rengeteg különböző témán rágtuk át magunkat: csapat, korosztály vagy akár raji szintű kérdésekről ötleteltünk. Volt szó az éves célokról, amik közül idén a természetközeliséget és környezettudatosságot emeltük ki. Megbeszéltük emellett az előző év tapasztaltait, hangsúlyt fektetve az új csapatszerkezet erősségeire és fejlesztést igénylő részeire. Persze az új cserkészház sem maradhatott ki, megvitattuk a használatának kereteit és azt is, hogy hogyan tehetjük otthonosabbá. A rajvezető párok is átbeszélték a rajuk következő évének tervét, céljait.

Szerencsére azért maradt idő a csapatépítésre is, sokat játszottunk, beszélgettünk és még strandolni is tudtunk egy nagyot Aszófőn. Muszáj megemlítenem, hogy milyen jókat ettünk, miden főzős csapat kitett magáért :)Összességében egy nagyon produktív, és mégis élvezetes hétvége volt. Már alig várjuk, hogy mit hoz a következő cserkészév, az egész vezetőség munkájára kérjük Isten áldását.

Tárnok Berci, Partifecske őrs
Szent István Cserkészcsapat

Kósza Kapu Próba

A Kósza Kapu Próba ebben a cserkészévben a Rejtő Jenő Rajt érinti, akik idén léptek be a kószák korosztályába. Ezek a Galamb, Majom, Király kobra és a Musztáng örsök.

A próba három fordulóból áll, aminek az első fordulója szeptember 30-án már lezajlott.

Az első fordulón csapatparancsnokunk Keró bemutatta csapatunk szerkezetét, rajvezetőit és a munkacsoport vezetőit.
Ezután az őrsök részt vettek egy-egy 20 perces blokkon, ahol kreatívan megismerhették a munkacsoportokat és részt is vehettek egy feladat elkészítésében. A Média Medúza Munkacsoport bemutatóján Kerekes Nóri segítségével az örsöknek készítenie kellett egy Instagram történetet csapatunk Instagram oldalára, az Imádkozó
Sáska Munkacsoport bemutatóján pedig Bányász Levi közreműködésével kisebb csoportokban ötleteltek egy örsgyűlésen felhasználható lelki blokkon.

Végül az első alkalmat egy kerekasztal beszélgetés zárta, ahová meghívtunk néhány örsvezetőt és operatív vezetőt, ezáltal az örsök jobban beleláthattak feladataikba. A végén a gyerekeknek is volt lehetősége kérdezni az ott jelen lévő vezetőktől.

A próba második feladata egy önismereti levél megírása feltett kérdések segítségével, melyen már dolgoznak az érintett örsök.
Végül a harmadik alkalmon egy állomásos próbán fognak részt venni, de erről egyelőre nem mondhatok többet. Ez október 15-én kerül majd megrendezésre.

Deutsch Stefi, Kacsa őrs
Szent István Cserkészcsapat

Csapatmise, táborvetítés

Szombaton tartottuk meg az évkezdő csapatprogramunkat, ami három részből tevődött össze. 18 órától kezdődött a csapatmise, amire már jóval korábban elkezdtek gyülekezni a lelkes cserkészek.

A misén nagyon jó élmény volt körbenézni, és mindenhol egyenruhában izgatottan ülő gyerekeket, vezetőket és szülőket látni. Látszott, hogy mindenki szívesen jött, és hogy egy nagy család vagyunk tulajdonképpen.
Zoli atya beszédében az engedelmességet, a kötelezettségeket és az azokon felüli vállalásokat emelte ki, és persze ezeknek a megvalósításáról, vagy éppen a nem megvalósításáról is beszélt, ami pont aktuális volt a gyerekeknek és vezetőknek is így az évkezdés során.

A mise után 3 raj agapéval kedveskedett a csapatnak, rengeteg házi süteményt hoztak, így a nagy választék mellett mindenkinek jutott bőven.
A táborvideó előtt volt egy rövid beszámoló a nyári táborról és tanyázásról is, ami előkészítette a terepet a szórakoztató nosztalgiázásnak. Nagyon jól sikerült a videó, mindenki nevetve és jó érzéssel eltöltve nézte vissza az előző cserkészévünk fénypontjait. A nap zárásaként együtt szokásosan kisétáltunk a mezőre, ahol Kevin és Keró interaktívan felvázolta a csapatszerkezetet és bár az elején mindenki kicsit túl izgága volt, a végére mindenki büszkeséggel hallgatta és nézte, hogy milyen nagy csapat vagyunk.

Én személy szerint nagyon jól éreztem magam, teljesen feltöltött a sok mosolygós arc, jó volt újra együtt lenni, köszönni egymásnak és beszélgetni. Nagyon várom már a következő évet és remélem, hogy az legalább ilyen jó lesz, ha nem jobb.

Machó Bíborka, Mosómedve őrs
Szent István Cserkészcsapat

Tisztújítás

Szombat este egy tartalmas csapatmise, egy azt követő kedélyes hangulatú agapé és a már hagyománnyá vált nyári emlékekkel teli táborvideó levetítése után vonultunk ki a Zrínyi utcai mezőre, hogy az új cserkészévet a csapatban aktív vezetői szerepet vállaló cserkésztisztek és -segédtisztek tisztségük megújításával kezdhessék.

Csapatparancsnokunk, Kereszturi Andris az elmúlt évekkel ellentétben egy rendhagyó formációt választott erre, ugyanis a résztvevőket felállította rajonként egy vonal mentén. Az így kialakult kisebb csoportok mögé odarendelte a rajban vezetői szerepet betöltő őrs- és operatív vezetőket, és mögéjük az adott raj operatív és nevelési rajvezetőit is. A gyerekek a hátuk mögé tekintve egy őket támogató vezetőkből álló falat láthattak, annak szimbólumaként, hogy a vezetők a gyerekekért vannak és mindenkor támogatóan mögöttük állnak.

Ez egy remek alkalom volt arra, hogy ezt az üzenetet tudatosíthassuk a gyerekekben, érezhessék közösségünk összetartó erejét, illetve maguk a vezetők is átérezhessék feladatuk felelősségteljességét.

Urkuti Csaba, Hópárduc őrs