Gyógynövény és Fűszerkert

mol

GYÓGYNÖVÉNY – ÉS FŰSZERKERT
NEMCSAK CSERKÉSZEKNEK
„ZÖLD SZIGET”
KÖZÖSSÉGI KERT KICSIKNEK – NAGYOKNAK

Terület nagyság: kb 300m2
önkéntesek száma:  148 fő
elültetett növények száma: 150 db

A Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány a  MOL Zöldövezet 2014 díját nyerte el. E pályázati forrás felhasználásával hozott létre egy Gyógynövény- és Fűszerkertet egy eddig elhanyagolt, rendezetlen, részben építési törmelékkel szenyezett területen. A terület a helyi önkormányzat tulajdonában áll, melyre az alapítványnak hosszú távú használati joga van. Itt egy félbehagyott építmény továbbépítésével alakították ki az előző években a budakalászi Cserkészházat, melynek kapui nyitva állnak nemcsak a 200 fős cserkészcsapat tagjai, hanem más helyi közösségek, civil szervezetek, sportegyesületek és helyi iskolák számára is. Az alapítvány célja, hogy ez a „Zöld Sziget” „kicsik” és „nagyok” számára egyre vonzóbb és értékesebb közösségi kertté válhasson.

A megvalósítást közösségi tervezés előzte meg. Ebben részvettek cserkészcsapat fiatal vezetőin, szülein kivül a helyi Egészségklub aktív nyugdíjasai, a helyi iskolák pedagógusai, a fiatal édesanyákat összefogó baba-mama klub vezetői és tagjai is. A kertészeti tervezést a cserkészcsapat egyik fiatal vezetője Tolonics Kristóf vállalta önkéntesen, aki egyben friss diplomás kertészmérnök is. A projektet szakmai tanácsadással segítette Takácsné Zajacz Vera táj-és kertépítész mérnök, aki a 2013-as Zöldövezet projekt szakmai irányítását is végezte.

 

A megvalósítás fél év alatt (2015 tavasztól őszig) történt meg. Ennek oka, hogy  jelentős tereprendezési feladatokat is kellett végezni, valamint eltérő volt a növények ültetésének optimálisi időzítése (fűszernövények, cserjék, stb), továbbá a munkák nagy részét hétvégenként önkéntes akciók keretében szervezték. Ezekben a „grundmunka” akciókban  elsősorban a cserkészcsapat tagjai, vezetői és szülők vettek részt. A tereprendezést az ágyások kialakítása követte bontott tégla és geotextil felhasználásával, majd az ágyások között ösvényeket alakítottak ki, melyeket faaprítékkal borítottak. A késő tavaszi, majd kora nyári akciók során ültették el a gyógynövény és fűszernövényeket. A cserkészcsapat őrsei szabadon választották ki, majd ültették el az általuk kialakított ágyásban a növényeket. Kicsik és nagyok együtt dolgoztak, a kisebb gyermekeket a fiatal felnőtt vezetők irányították a cserkészetben szokásos őrsi rendszerben. Az ültetést követően rendszeres locsolás volt szükséges, ennek céljából esőviz gyüjtő megoldást alakítottak ki. A nyár folyamán a cserkészcsapat vezetői felváltva locsoltak a legforróbb nyári napokon is, igy a nyár végére már bőséges termést hozott a Gyógynövény és Fűszerkert. Rendszeres gyomlálásra is szükség volt, majd ősszel további földmunkákat követően cserjék ültetésével egészítettték ki a kertet. Ősz elején már bőséges termést arathattak be. Kicsik és nagyok örömére csodálatos illatfelhőben teregethették szét cserkészházuk tetőterében a frissen gyüjtött növényeket szárítani. Egy hónappal később őrsi keretben a gyermekek befőttes üvegekbe csomagolták az immáron száraz leveleket, melyeket feliratokkal láttak el. A november végi hagyományos cserkészműhely alkalmával ezekből apró zsákba varrt ajándékcsomagokat készíttetek a lány őrsök, melyeket adventi jótékonysági vásárban értékesíthetnek is majd. A gyógynövények másik részét tárolják és reményeik szerint remek teákat főznek majd belőlük a téli túrák, nyári táboruk során.

További tervük még, hogy a növények nevét feltüntető táblákat készítenek, valamint a kert bejárását segítő, ismertető füzetet állítunak össze. Ebből a fiatalok gazdagíthatják növényismereti tudásukat, mely egyben részévé válhat a hagyományos cserkészpróbák anyagának is, de segítheti a környékbeli iskolák diákjait is. Mindez egyben bemutató tankertként szolgálhatna más cserkészcsapatok és iskolák számára is. A közeli, helyi iskola hetente több alkalommal tart testnevelés órát a Cserkészházban, mely immáron szabadtéri biológia, természetismereti órák tartására is lehetőséget biztosítana.

  1. áprilisától a Cserkészházban a „Csörgő és fakanál” mama-baba-pótnagyi klub kezdte meg működését hetente egyszer délelőtt. E klub egyik tevékenysége lenne a fűszer és gyógynövények gondozása, valamint hosszabb távon a szükséges újratelepítések is.

Mind a „Csörgő és fakanál” baba-mama-pótnagyi klub, mind az iskolák és fiatalok számára is egyre népszerűbbé váló, multifunkciós, civil ifjúsági  ház szerepet is betöltő Cserkészház fenntartható működéséhez szükséges volt a megnövekedett melegvíz igény megújúló energiával történő fejlesztése. Ennek céljából 2 db napkollektort szereztek be.

A helyi baba-mama-pótnagyi klub tagjainak segítségével és a cserkészcsapat felnövekvő generációinak munkájával évről-évre tovább fejleszthető e közösségi kert, hogy minél nagyobb öröme teljen benne kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Gyógynövény és Fűszerkert megvalósításának lépéseiről, önkéntes akcióiról és ezek eredményéről képes beszámoló látható a cserkészcsapat honlapján www.cserkeszek.hu, valamint az eredeti Zöldövezet projekt folytatásaként a facebook-n: https://www.facebook.com/Szent-Istv%C3%A1n-kertje-Budakal%C3%A1sz-390259124414315/?fref=ts

Budakalász, 2015.november 30.

 

Kertészeti munkák

A budakalászi 1111.sz. Szent István Cserkészcsapat
Gyógynövény- és fűszerkertje
-szakmai koncepció –

A kert közösségi munkával valósult meg.

Gyógynövény és fűszerkert kialakítása során figyelembevettük a rendelkezésre álló terület adottságait, és a lehető legtöbb gyógynövény és fűszernövényfajt helyeztünk el a kertben. A területet körbevevő épületek kissé szűk, de izgalmas teret határolnak le. Ennek következtében a létrehozott térszerkezetet belső kolostorkerti elveket követve képzeltük el. Szegéllyel határolt keskeny utakkal tagolt ágyások rendszerét helyeztük el a meglévő épített elemekhez igazodva. Első feladat a tereprendezési munkák elvégzése volt. Közel sík talajt hoztunk létre központi helyen az ágyások számára. Egy meglévő töltésoldalban pedig tereplépcsőt alakítottunk ki a megfelelő területhasznosítás érdekében. A terepplasztika változatos hátteret ad a szabályos parcellák rendszerének. Az ágyások kialakításához helyben rendelkezésünkre álló bontott kisméretű téglát használtunk fel. Szabályosságát kihasználva azonos méretben változatos ágyásokat alakíthattunk ki. Építettünk soros és mozaikos (sakk tábla) parcellákat. A rendszerben elhelyezkedő ágyások önmaguk egyediségével teszik változatossá a kertet. Az ágyásközöket metszési hulladékból készített mulccsal borítottuk. Az ültetendő növények kiválasztásakor konyhai használatú egyedek mellet egyéb, a háztartásban vagy a gyógyszer- és vegyiparban alkalmazott gyógy- és fűszernövényeket egyaránt választottunk.

A kert kialakításával a közösség munkája nem fejeződött be. A növények gondozása mellett a szüretelési és feldolgozási munkák közösségi élményt és hasznos időtöltést adnak. Továbbá a kert fejlesztésével (ülőbútorok elhelyezése, pergola vagy árnyékoló építése, madáritató és fürdető kihelyezése stb.) gazdagodhat a helyi közösség.

Budakalász 2015. október 16.

                                                                           Tolonics Kristóf Márton

okleveles tájépítész és kertművész