Szent István Kertje

A budakalászi 140 fős cserkészcsapat 2006. évben egy 5 méter magas kerítéssel határolt grundot épített, melyet a helyi önkormányzat 2012-ben átépített egy másik területre, amely egy mélyen fekvő, elhanyagolt, „hasznavehetetlen” része volt a településnek.
A füves focipályaként szolgáló grund környezetének parkosítását kezdeményezte a Szentistvántelepi Cserkész Alapítvány az önkormányzattal együttműködve.

A közösségi tervezésbe, majd a közösségi megvalósításba a cserkészcsapaton kívül bekapcsolódott a hely iskola, különböző generációkat megmozgató helyi civil szervezetek és közösségek (Egészségklub, Védegylet, „grundosok”, „garázsbrigád”, stb.) , helyi lakosok, valamint számos helyi vállalkozó. A projekt célja volt, hogy fiatalok számára is vonzó közpark jöjjön létre, mely egyben oktató célzattal bemutatja azokat a fafajtákat és növényi társulásokat, melyek az iskolai oktatási tananyagban szerepelnek.

A tereprendezés, szemétgyűjtés után a négy hónapon át tartó közösségi parképítési akciók során 500 cserje, 50 fa került kiültetésre a 6113m2 nagyságú közparkban. A részben feltöltött területen a projekt másik célja volt egy vizes élőhely, mocsári társulást bemutató tó „megmentése”, valamint vizet kedvelő növények telepítése. A „Tündérkert” génmegőrző program mintájára a cserkészcsapat 13 őrse a Kárpát medencében őshonos 13 különböző gyümölcsfát is elültetett. A fiatalok megvalósíthatták terveiket, így a park szélén található aszfaltcsíkon szabadtéri játékokat festettek fel, valamint szabadtéri tornapályát építettek közösen. A kültéri elemek választásánál fontos szempont volt, hogy azok a fiatalok kétkezi munkájával megépíthetőek és számukra is vonzóak legyenek, így 6 db gabion típusú padot és 3 db szemetes ládát állítottak fel. Az elültetett fák tövében ismertető táblákat helyeztek el, a park szélén terepfutásra alkalmas futóösvényt alakítottak ki, valamint további 400nm–es területet füvesítettek a „kicsik focipályája” számára.

Mindezek eredményeképp „Szent István kertje” nemcsak a szabadidős természetközeli kikapcsolódást, sportolást segítheti igen széles korosztály számára, hanem a helyi iskola terveinek megfelelően kiválóan megfelel szabadtéri testnevelés és biológia órák helyszíneként is.

Facebook oldal

Zöldövezet- díj 2014 :

A MOL minden évben kiválasztja a nyertes zöldövezet pályázók közül a legjobban sikerült projektet és ezt a Zöldövezet díjjal jutalmazza. 2014-ben alapítványunk projektje részesült ebben az elismerésben.

http://molzoldovezet.hu/zoldovezeti-dij/szentistvantelepi-cserkesz-alapitvany

A helyi televízió tudósítása